top of page

​

Mäklarinformation

​

Mycket av informationen som kan behövas återfinns här på hemsidan.  För ytterligare frågor rörande ekonomi, underhåll, stadgar, policy för nya medlemmar etc vänligen kontakta ordförande eller någon av våra styrelsemedlemmar:

​

   info@munklagret14.se

 

För vissa frågor kan också vår förvaltare Fastum kontaktas.

​

​

Välkomstbrev till nya medlemmar

​

​

OMBYGGNATIONER   Principiellt råder inget förbud att ändra på planritningar. Ritningar måste dock alltid inlämnas för godkännande av styrelsen som tar i beaktande vissa kriterier. 

​

Det är ett vanligt missförstånd att man äger sin lägenhet när man köpt en bostadsrätt.  Bostadsrätt betyder att man är medlem i en förening, som äger en fastighet. Man har  nyttjanderätt till en bostad i fastigheten. 

​

Det är medlemmen som har ansvaret för att det finns tillräckligt underlag för styrelsen för att ta ställning till ansökan, saknas detta har styrelsen rätt att neka med hänvisning till just detta.  Vissa förändringar i lägenheter kan, utöver tillstånd från bostadsrättsföreningen, också kräva bygganmälan eller bygglov från kommunen. Inga ombyggnationer får initieras utan erforderliga tillstånd.
Ändringar i planritning så att den kan bli störande för underliggande lägenhet tex flytta kök där underliggande granne har sitt sovrum, anlägga en mindre tvättstuga som kan störa grannarna mm medges inte. 
 Om t ex väggar önskas rivas, behövs en fullständig byggteknisk lösning. Om t ex kök önskas flyttas, behövs beskrivning av hur vatten, avlopp och ventilation ska byggas om. Ett fullgott underlag utvisar inte bara lägenhetens tekniska lösningar, utan även aspekter som har med åtgärdens påverkan på byggnaden i övrigt att göra. 

​

Kontrakt för regler vid ombyggnation ska vara skrivet innan byggstart och användande av behöriga hantverkare är ett krav.


Byggmaterial ska transporteras via kökshiss eller extern bygghiss på gatan (ej entréer).

​

​

STAMBYTEN Föreningen gör stambyten i samband med att någon bostadsrätt renoveras vad gäller kök, badrum, toalett osv i den mån det inte redan är gjort.  Detta gäller sk "stående stammar", horisontella stambyten och underhåll bekostar och ansvarar bostadsrättsinnehavaren för.

​

EKONOMI Föreningen har idag inga lån.  Föreningen har idag hyresintäkter från en lägenhet, en lokal uthyrd till kontor i källarplan samt garaget. 

​

GARAGE Föreningen har ett garage med ett mindre antal platser för bil.  Till dessa är det kö.  
Det finns också ett låst utrymme för cyklar i källarplanet.

​

HISS Båda husen har hissar i entréer samt fungerande kökshissar.

​

FÖRRÅD Föreningen har förrådsutrymmen såväl på vind som källare. Vad som gäller för respektive lägenhet varierar.

​

TVÄTTSTUGA I källarplanet till huset på Norr Mälarstrand 20 finns en rymlig tvättstuga med tre tvättmaskiner, bordsmangel, torkrum, torktumlare, och torkskåp.

​

GÅRD Föreningen har en gemensam gård med sittplatser, grill och gasolvärmare.  På balkonger råder grillförbud.

​

SOPHANTERING 

Föreningen har ett sop- och återvinningsrum i källarplanet på Norr Mälarstrand 20.  Fr om 2023 källsorteras matavfall i bruna behållare i soprummet.  Lätta väl ihopknutna påsar för köksavfall kan skickas ner genom sopnedkastslucka på gårdsplanet.

 

Annat avfall som kan lämnas avsedda behållare i soprummet är tidningar, elskrot, glödlampor, grovsopor och kartonger.  Återvinning av plast, metall, glas mm finns tvärs över gatan från Norr Mälarstrand 20.

​

bottom of page